miercuri, 3 martie 2021

Seria ”Împrospătează-ți viziunea”. Partea a VI-a. Sufletul creștinului născut din nou

 

Dacă în zona literaturii ezoterice, de dezvoltare personală, psihologie există mii de titluri despre cum să primești vindecare, cum să afli cine ești, cum să crești în maturitate și în inteligența emoțională, în zona literaturii creștine sunt foarte puține astfel de cărți. Și nu înțeleg de ce. Cum a ajuns sufletul omenesc să fie tratat ca și inexistent?

Pot numi câteva cărți care mi-au folosit foarte mult și am câțiva autori preferați de la care am avut foarte multe de învățat. Cred că pe primul loc în preferințele mele stă Lloyd Douglas. Primele trei cărți ale lui pe care le-am citit sunt ”Obsesia”, ”Parada” și ”Obstacole”. Minunate, profunde, te trimit direct la Biblie și la autorul ei. Larry Crabb are câteva cărți grozave, de asemenea. ”Înțelegând oamenii” este pe primul loc în topul meu. Psiholog ca formare, și-a dat seama că psihologia separată de credință nu face prea mulți bani și s-a întors la Dumnezeu după ce a străbătut o perioadă de scepticism. ”Schimbare lăuntrică” și ”Vise năruite” sunt alte două comori literare. Apoi, în zona vindecării sufletești, mai sunt cei trei autori: Frank MinirthRobert HemfeltPaul Meier, cu prețiosul volum ”Labirintul codependenței”, urmat de un manual aplicativ extraordinar. Excelent pentru cei interesați, este volumul ”Vindecare prin eliberare” al lui Peter Horrobin, foarte practic pentru consilierii creștini și nu numai. Nu pot lăsa afară din lista mea seria lui Joyce Meier, ”Vorbind deschis despre.....”, care tratează probleme ca îngrijorarea, stresul, singurătatea, nesiguranța, frica, descurajarea. Martyn Lloyd_Jones are câteva titluri foarte bune, ”Depresia spirituală”, ”Trezirea”, ”Încercarea credinței”, foarte clare și care fac legătura între sufletul omului și duhul lui, ca să înțeleagă oricine că lupta asta este normală, reală și se duce la biruință, dacă este dusă corespunzător. ”Cele două fețe ale dragostei” scrisă de Garry Smalley și John Trent, ”Fascinanta aventură a dragostei” de Ed Wheat, ”Cele cinci limbaje ale iubirii” de Gary Chapman și ”Taina căsătoriei” de Mike Mason sunt de asemenea preferatele mele în domeniul relațiilor, dar și al descoperirii personale.

Poate fi doar o părere personală, dar dacă un creștin nu se educă în acest domeniu, are toate șansele să devină un bigot cu capu-n nori, desprins de viața de aici, de pe pământ, ascet cu forța, cu o viață limitată și ”superioară”, la nasul căruia n-ajungi nici cu prăjina, greu de suportat, care va afla când va pleca de pe acest pământ c-a existat viață și înainte de moarte.

De ce un creștin n-ar știi cine este, ce temperament și ce tip de personalitate are, de ce n-ar fi preocupat de sufletul lui, ca să-și poată înțelege și controla felul de-a fi? Știați că există o carte ”Învingând temperamentul prin Duhul Sfânt”, de Tim LaHaye, o carte foarte bună care vă poate ajuta să vă cunoașteți, să vă înțelegeți, să-i înțelegeți și pe alții și să vă cizelați comportamentul greșit? Ca și în ”Cele două fețe ale dragostei. Fermitatea și tandrețea” în care autorii pun pe tapet cele patru tipuri de temperament principale, de asemenea recomandă echilibru chiar dacă se spune că temperamentul este înnăscut și nu se schimbă.

Spune psalmistul: ”Da, Dumnezeu este ajutorul meu, Domnul este sprijinul sufletului meu!” (Psalmul 54:4). În relația personală cu El, Dumnezeu ne dă revelație personală zilnic, acea pâine de toate zilele, cum spune Biblia, dar câți creștini primesc acea mană din cer zilnic? Câți o cer, de fapt, pentru că dacă ar cere-o ar primi-o! Pe lângă asta, eu am considerat necesar să mă educ, să înțeleg oamenii, așa cum spune Crabb, să țin cont de experiența acestor autori și de studiile lor de-o viață, să iau din toate numai ce este bun pentru mine și să cresc în maturitate și în credință.

Așa cum un om care n-a experimentat nașterea din nou nu poate vorbi despre acest fenomen, nici un om care n-a experimentat relația cu Dumnezeu nu poate vorbi despre ce nu cunoaște. Eu cred că nu este nimic nou sub soare și Dumnezeu ne dă suficiente resurse să putem să creștem și să ne maturizăm, să zidim pe temelia pusă de Cristos și de cei care au zidit după El. Niciun om nu știe totul, fiecare are nevoie de educare și este bine când avem atâtea materiale la dispoziție care să ne ajute în creșterea noastră și-n umblarea noastră pe acest pământ. Dacă afirmăm că suntem născuți din nou și avem o relație personală cu Dumnezeu, atunci am primit și Duhul Sfânt care ne spune ce e bine și ce e rău. Avem roada Duhului și darurile Lui, printre care este și darul deosebirii duhurilor. Așa că nu putem greși când alegem ce să facem, cum să trăim, ce să citim. Greșim doar când ne comparăm cu alții, când credem că experiența altora ni se potrivește mănușă, sau că experiența noastră se poate aplica altora, când luăm o viziune care ne gâdilă urechile și încercăm să ne-o însușim, când urmăm orbește un lider sau altul, o doctrină sau alta. Dar, atâta vreme cât Dumnezeu este în controlul vieții noastre, nu putem greși.

Niciun comentariu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...