joi, 12 iunie 2008

Cancerul de col uterin

Cancerul de col uterin reprezintă cea mai frecventă localizare a cancerului la femeie şi ocupă locul doi printre cauzele de deces, depăşind mortalitatea prin cancer la bărbaţi, astfel încât necesitatea cunoaşterii acestei boli devine tot mai evidentă. dacă la cancerul de sân fiecare femeie are un rol important şi personal pentru că depistarea bolii poate fi făcută prin simpla palpare, în ce priveşte cancerul de col uterin singurul care-l poate depista este medicul. Totuşi, există semne care să ne atragă atenţia, de asemenea există persoane cu risc crescut, care trebuie să fie mai vigilente decât altele.

FACTORII DE RISC
VÂRSTA
- majoritatea cazurilor se grupează în jurul vârstei de 35-65 de ani , fiind incriminate dezechilibrele hormonale din premenopauză şi consumul de anticoncepţionale.
SEXUALITATEA
- debutul vieţii sexuale la mai puţin de 17 ani creşte riscul de 2,4 ori. Se consideră că o dată cu primele contacte sexuale, pe colul incomplet maturat se produce o interacţiune cu un agent cancerigen, probabil viral (papillomavirus) şi începe procesul de cancerizare.
- numărul de parteneri sexuali: risc1-pentru un singur partener, riscul creşte de 8 ori pentru 3-5 parteneri şi de 14,5 ori pentru mai mult de 6 parteneri. Riscul se multiplică şi când soţul a avut mai multe partenere sexuale (7,8 ori la 15 partenere)
- numărul naşterilor şi avorturilor – risc crescut la femeile care au avut mai mulţi copii sau mai multe avorturi
LEZIUNILE DISTROFICE la nivelul colului, ca leucoplaziile, cervicitele cronice, cicatricele în urma rupturilor de col. Tratate la timp, nu se ajunge la cancer.
SURMENAJUL fizic şi psihic, carenţa alimentară sau vitaminică (se consideră că vitaminele A şi C au rol protector), lipsa de igienă locală elementară.

SEMNE DE DEBUT
- apariţia unei scurgeri prin vagin (leucoree) care la cele mai mici traumatisme (contact sexual, irigaţii, constipaţie) se pătează cu sânge, trebuie să fie un semnal de alarmă care să trimită femeie la medic. ATENŢIE: o asemenea scurgere nu înseamnă neapărat cancer, ci constituie o stare care trebuie investigată.
- o hemoragie vaginală care apare în afara menstruaţiei sau în menopauză trebuie să vă trimită urgent la medic.
Repet: nu înseamnă neapărat cancer, dar orice cancer depistat la timp poate fi vindecat.
În fazele avansate, când vindecarea devine tot mai improbabilă, semnele sunt bine conturate şi constau în leucoree abundentă şi fetidă (urât mirositoare) colorată în roz ca apa în care s-a spălat carne. Hemoragia este tot mai frecventă şi mai abundentă, ducând la anemierea bolnavei, în plus se adaugă durerea tot mai intensă, insuportabilă care cuprinde toată burta. Femeia slăbeşte încontinuu astfel încât înainte de moarte este numai piele şi os.

Sper că vedeţi cum, cu puţină atenţie şi respect pentru sănătatea dumneavoastră se pot evita situaţii extrem de greu de suportat de către bolnavă şi familie, se poate interveni în timp util, cu condiţia să nu vă adresaţi medicului atunci când „nu mai puteţi” că s-ar putea ca nici medicul să nu mai poată face nimic.

Material alcătuit de Dr. Chiş Şerban Ana-Aurelia, medic primar – medicina familiei.

Din pacate, pentru femeile de la noi din tara avortul este mijloc de contraceptie. Ne situam pe primul loc in Europa la numarul de copii ucisi prin avort. Milioane de copii au fost omorati dupa '89 , adica tot viitorul nostru a fost compromis. In cativa ani numarul profesorilor va fi prea mare pentru copiii care vor urma scoala si daca lucrurile nu se vor ameliora, profesorii vor fi concediati. Pensionarii depasesc ca numar persoanele incadrate si noua nu va mai avea cine sa ne platesca pensiile pentru ca ne-am ucis viitorul. Oare nu sta in puterea noastra sa educam tanara generatie ca sa nu se mai intample asemenea lucruri, ca ei sa inteleaga ca familia este baza societatii?!

Un comentariu:

Anonim spunea...

Am adaugat asociatia voastra in lista, precum si prezentarea ce am gasit/o pe blog.
N/am gasit in schimb nici o adresa exacta, doar faptul ca sunteti din Hunedoara.
Nadajduiesc ca reclama sa fie reciproca :)
Domnul sa dea har lucrarii voastre.
Hunedoara Evanghelica
http://hunedoaraevanghelica.wordpress.com/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...