marți, 17 iunie 2008

ÎNŢELEPCIUNEA- LUCRUL CEL MAI IMPORTANT

Prov. 4:7-9

GÂNDEŞTE ÎN FELUL LUI DUMNEZEU
Înţelepciunea este mult mai mult decât a dobândi o grămadă de cunoştinţe, de informaţii pe care să ţi le îndeşi în cap. Este abilitatea divină a lui Dumnezeu de a corecta cunoştinţele pe care le ai. Dacă vrem să trăim felul de viaţă pe care ni l-a menit Dumnezeu, trebuie să ne potrivim gândurile pe gândurile Lui. Trebuie să abandonăm perspectiva pe care am dobândit-o în urma experienţelor trecute şi să primim în loc înţelepciunea lui Dumnezeu.
O persoană este într-un mare dezavantaj când îi lipseşte înţelepciunea de a-şi plăti facturile şi intră în datorii, nu ştie cum să echilibreze declinul în care i-a intrat afacerea, cum să rezolve provocările la care este chemat cu copiii, cu soţul, şeful sau colegii de serviciu şi nu ştie cum să ia deciziile care îi vor influenţa tot viitorul.
Când unei persoane îi lipseşte acest tip de înţelepciune, este ca şi paralizată, pentru că nu ştie ce să facă. Dobândirea înţelepciunii de la Dumnezeu trebuie să fie prioritatea numărul unu a vieţii noastre. Unii cred că rugăciunea este prioritatea nr. 1. dar rugăciunea fără înţelepciune nu va duce nicăieri. Înţelepciunea este cheia care va deschide fiecare uşă a vieţii tale, ea va transforma fiecare eşec în succes.

CE SPUNE CUVÂNTUL?
Nimic din ce ai putea dobândi nu poate îmbunătăţi viaţa ta mai mult ca înţelepciunea. Şi singura sursă pe care te poţi baza care invaţă despre înţelepciune este Biblia. Ascultă de ajutorul pe care îl primeşti de la Duhul Sfânt. Acordă mare atenţie la ce spune El prin Biblie.
Iacov 1:5 Ce spune acest verset despre modul cum dă Dumnezeu înţelepciune?
1 Cor. 14:2 Cum se aplică acest verset la înţelepciunea divină?
Ier. 51:15 Care sunt câteva domenii unde ai nevoie de înţelepciunea lui Dumnezeu?

GĂSIND ÎNŢELEPCIUNEA
Trebuie să înţelegi că a avea educaţie nu înseamnă a avea înţelepciune.
Educaţia îţi oferă informaţii şi fapte iar înţelepciunea îţi oferă principii, soluţii şi răspunsuri. Înţelepciunea îţi oferă o intuiţie specială care te ajută să ştii ce să faci. Ea conţine principiile care te vor scoate din situaţii dificile şi complicate şi te vor duce într-un loc în care lucrurile vor începe să funcţioneze iarăşi bine. Înţelepciunea te va călăuzi să faci ceea ce trebuie. Oamenii au educaţie, dar Dumnezeu are înţelepciune.

Ascultă
Să auzi despre cer este cel mai important lucru din întreaga ta viaţă. Asta pentru că niciodată nu vei avea vreo problemă prea mare pentru ca Dumnezeu s-o poată rezolva. Nu-ţi pierde timpul de rugăciune implorând pe Dumnezeu să-ţi dea lucrurile de care crezi că ai nevoie. De aceea ai nevoie de gândurile lui Dumnezeu în legătură cu o situaţie înainte ca să începi să te rogi pentru ea.

PĂTRUNDE MISTERELE LUI DUMNEZEU
Cheia pentru înţelepciunea divină în inimile şi minţile noastre o găsim la 1 Cor. 14:2 unde Pavel descrie misterele rugăciunii în duhul. Când ne rugăm în limbi nu ne bazăm pe raţiunea noastră ca să ne rugăm. Ne bazăm în întregime pe Duhul Sfânt nu pe noi înşine. Duhul nostru este cel care se roagă, el este acolo unde Dumnezeu Îşi ţine ascunsă toată înţelepciunea Sa, aşa că duhul nostru intră în contact cu toată înţelepciunea şi cunoaşterea.

UN MOD DE VIAŢĂ ÎNŢELEPT
Nu poţi deschide şi închide înţelepciunea lui Dumnezeu ca pe un robinet de apă. Trebuie să-ţi faci un mod de viaţă din asta. Dacă vrei să fii sigur că înţelepciunea este la îndemână cănd criza loveşte, trebuie să începi să asculţi de la Dumnezeu începând de acum. Învaţă să cauţi înţelepciunea Lui, să asculţi de El în lucrurile mici în fiecare problemă de viaţă. În acest fel, când problemele mari vin, vei fi pregătit. Vei locui în locurile cereşti unde vei putea auzi de la Dumnezeu.


GÂNDURI ASUPRA CĂRORA SĂ INSISTĂM
Modul de gândire al lui Dumnezeu îţi va schimba viaţa, te va scoate din datorii şi te va pune pe un drum al prosperităţii. Te va introduce în oportunităţi pe care nu le-ai mai întâlnit niciodată şi te va scoate din necazuri. Dumnezeu vrea ca tu să vii la El pentru înţelepciune în loc să încerci să rezolvi lucrurile tu însuţi. Cuvântul înţelepciune este găsit în Biblie de 222 de ori şi este descrisă ca fiind mai preţioasă decât argintul şi mai rezistentă ca aurul. Dacă vrei să deţii calitatea fără de preţ a înţelepciunii nu trebuie să plăteşti un preţ mai mare pentru asta ci trebuie doar să o ceri.
În loc să te bazezi pe cunoştinţele tale, pe cărţi sau pe tine însuţi ca să ai răspunsurile pe care le doreşti, du-te mai bine la Dumnezeu şi cere-I ferm Lui înţelepciunea. Apropie-te de El cu reverenţă dându-I onoare, dar în acelaşi timp, cu îndrăzneală. Ca şi copil al lui Dumnezeu ai dreptul de a cere înţelepciunea de la El atunci când ai nevoie de ea.

VERSETE DE STUDIAT
Ps. 51:6
Prov. 3:13-19 9:10
1 Cor. 1:30
Iacov 1:5 3:17
Ecl. 7:12
Ier. 51:15
Colos. 2:2-4
Is. 11:2
Prov. 1:1-3 2:6-7
Deut. 4:6

MÂRTURISIRE
Mărturisesc cu îndrăzneală că mă voi duce la Tatăl când voi avea nevoie de înţelepciune. El are răspunsurile la toate problemele mele şi El stă chiar în faţa mea gata să mă ajute. Dumnezeu mă aşteaptă să vin în prezenţa Lui ca să-mi dea înţelepciunea de care am nevoie ca să fac faţă şi să depăşesc situaţiile care stau în faţa mea chiar acum. Dumnezeu vrea să reuşesc şi înţelepciunea Sa este tot ce am nevoie ca să dobândesc ceea ce este în inima mea. Decât să încerc să mă descurc cu toate în felul meu, de unul singur, mai bine alerg la Tatăl şi-I cer înţelepciune. El este promt în a-mi da înţelepciunea de care am nevoie.

Niciun comentariu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...